Aparatul digestiv la caine este relativ asemanator cu cel al carnivorelor, cu unele mici particularitati survenite datorita evolutiei cainelui in timp, a modificarilor repetate a hranei acestuia. Forma tubului digestiv este a unui tub continuu, cu calibrul neuniform si flexat, ce porneste de la nivelul orificiului bucal si se termina la anus.

Segmentele tubului digestiv sunt urmatoarele : cavitatea bucala, faringe, esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, la care se adauga glandele anexe, cu rol important in digestie (ficat, pancreas si glandele salivare).

Cavitatea bucala : Caracteristic cainelui este gura extrem de puternica, cu dinti a caror structura dura si foarte ascutita ii permite sa sectioneze foarte usor hrana. De asemenea, alimentele de consistenta solida, sunt apucate cu dintii, fara insa a fi mestecate la acest nivel sunt inghitite rapid. Limba, amplasata in cavitatea bucala este subtire, lata si cu mobilitate ridicata, permitand ingurgitarea rapida a alimentelor lichide sau sub forma de pasta.

O alta particularitate o reprezinta lipsa miscarilor de particularitate a maxilarului, care executa numai miscari verticale, deci numai de sfasiere si maruntire a hranei. De asemenea, glandele salivare sunt slab dezvoltate, astfel ca transformarile chimice la acest nivel sunt extrem de reduse.

Faringele : un conduct musculos cu un calibru egal pe toata lungimea lui, face trecerea dintre cavitatea bucala si esofag, fiind locul de intretaiere a cailor respiratorie si digestiva.

Esofagul : are un perete relativ elastic, cu grosimi diferite pe traiect, iar rolul acestuia este mai mult de legatura dintre cavitatea bucala, faringe si stomac.

Stomacul : la cainele lup are o capacitate de 0,7 - 0,8 l , in functie de varsta animalului. Mucoasa gastrica este neuniform dezvolatata, fiind de culoare rosie, cu numeroase pliuri in regiunea fundica si cea pilorica si mai putin dezvoltata in rest.

Intestinul subtire : are o lungime de 3 - 4 m, cu un calibru constant in zona duodenala, la nivelul careia se deschid canalele coledoc si cel pancreatic. Mucoasa intestinului prezinta vilozitati foarte dezvoltate, ce contribuie la valorificarea eficienta a componentelor nutritive.

Intestinul gros : comparativ cu cel subtire, este mult mai scurt si se termina la exterior printr-o deschidere stramta si bine inchisa ( anusul), lubrefiata de doua perechi de glande perianale.

Glandele anexe : sunt reprezentate de vezica biliara, ficat si pancreas, care au un rol deosebit in digerarea grasimilor, precum si in eliminarea toxinelor si a substantelor non-nutritive din organism.

Cavitatea abdominala : este zona in care se gasesc principalele segmente digestive, fiind captusita de fascia transversala. Organele sunt proiectate pe peretii cavitatii in mod aproximativ uniform.