F.C.I. - 166

 

Generalitati :

Ciobanescul German face parte din grupa I de clasificare a raselor de caini, fiind considerata una din cele mai reprezentative ale speciei.

Rasa, de origine germana, este raspandita in toata lumea, datorita calitatilor deosebite pe care le poseda fiind folosita in diverse activitati.

Impresia generala asupra rasei este a unui caine viguros, impunator, ce exprima noblete curaj si inteligenta, echilibru psihic si intelepciune.

Este robust, indesat, o osatura puternica, are un contur bine relevat, ce-l deosebeste de celelalte rase si un comportament demn de retinut.

Particularitati :

Capul : Este relativ mare, dar proportionat, de forma usor alungita spre trufa, fara insa a fi ascutit. Fruntea este lata, usor convexa, cu stopul lin, botul puternic, cu buze ce se inchid corect. Maxilarele sunt puternice, cu dinti masivi, ce se inchid in foarfeca.

Ochii : Sunt migdalati, de dimensiuni medii, avand o forma usor oblica, privirea vioaie si inteligenta.

Urechile : Sunt potrivit dezvoltate, purtate vertical, cu varfurile relativ ascutite si foarte mobile.

Trunchiul : Este lung, larg, potrivit de adanc, cu greabanul usor evidentiat, cu spatele si salele relativ drepte, dar oblice anter-posterior, costele bine arcuite, lungi si oblice, iar flancurile scurte. Crupa este lunga, usor oblica, bine imbracata in musculatura. Linia inferioara a animalului are o curbura moderata, dinspre piept spre abdomen, fara a se admite o scobitura asa cum se intalneste la ogar.

Membrele : Sunt drepte, ovale in sectiune, paralele, cu osatura puternica, proportionale cu dezvoltarea corpului. Chisita trebuie sa fie de lungime medie, puternica si mobila. Mobilitatea chisitei este extrem de importanta la aceasta rasa, deoarece contribuie la elasticitatea si viteza in alergare. Labele membrelor sunt mici, de forma rotunda si bine inchise, cu falangele bine arcuite, unghii scurte si puternice.

Coada : Este puternica, purtata arcuit si in jos, cu ultima vertebra ajungand la incheietura jaretului sau chiar mai jos.

Parul : La aceasta rasa poate fi lung, scurt sau mijlociu si aspru. Cea mai raspandita si preferata este varianta cu par scurt, des, drept si bine culcat pe corp.

Culoarea : Este extrem de variata fiind acceptata o gama larga de nuante si culori. Dintre ele se pot enumera : culoarea neagra sau neagra cu desen caracteristic, reprezentat de nuante maronii, roscate, galben, gri-fier, cenusiu, agutty ( lupie) sau chiar alba. In general sunt preferate culorile puternice, bine conturate si fara a da impresia de culoare spalacita.

Talia : Este de 60 - 65 cm la masculi si de 50 - 55 cm la femele, greutatea corporala variind intre 28 si 40 kg.

Mersul : Este degajat, cu pasul intins, fara efort, ritmic si corect. In mers acopera o suprafata mare de teren cu pasii lungi ai membrelor. Indiferent de viteza de deplasare, membrele anterioare nu se ating de cele posterioare. In deplasare, lasa urme sub forma unei singure linii, cu miscari ale corpului ce-i mentin perfect echilibrul.

Caracterul : Este al unui animal docil, atasat pana la perfectiune de stapan. Este usor abordabil, linistit si cu multa intelegere si incredere. Cu toate ca este echilibrat, cand situatia o cere, el devine ager, iute si cu reactii tipice cainilor de paza si aparare. Se adapteza repede la orice situatie neprevazuta. Necesita fermitate din partea stapanului, dar nu suporta usor tratamentul brutal.

Defecte eliminatorii :

Prezenta urechilor cazute sau atarnande, coada franta, mono- criptorhidia, lipsuri dentare, lipsa pigmentatiei pielii, defecte grave de conformatie, temperament anxios, talie sub 60 cm la masculi si 50 cm la femele.