Muschii sunt tesuturi moi a caror insusire principala este contractilitatea, fiind inserati pe oasele scheletului, cu rol forte precis de a modifica pozitia razelor osoase. Ei reprezinta componenta activa de sustinere a aparatului de sustinere si miscare. La cainele lup muschii sunt puternici, indeosebi la nivelul maxilarului, bazinului si membrelor posterioare.

Obisnuit, forma muschilor difera in functie de aranjamentul fibrelor componente, variind de la fusiformi, pana la muschii lati. Pe langa acestia, se mai intalnesc muschii panati, care se caracterizeaza prin oblicitatea fibrelor musculare fata de directia tendonului.

La caine, muschii membrelor sunt fusiformi si se prelungesc la nivelul tendoanelor, care permit intinderea si contractarea membrelor si a labelor.

In timp ce muschii membrelor antarioare servesc doar la sustinere, deplasare si amortizare, cei de la nivelul membrelor posterioare, au rol . in principal de propulsie. De mentionat ca muschii membrelor, la caine, prezinta particularitatea de a nu permite acestora decat deplasarea pe o singura directie, facand deci imposibila rotirea sau indepartarea acestora, decat in limite foarte reduse.