DRESAJUL

Modul in care se comporta cainele , indiferent de locul unde se gaseste reprezinta o carte de vizita pentru stapanul sau.

Dresajul reprezinta totalitatea activitatilor ce sunt intreprinse pentru instruirea si educarea unui caine, concomitent cu scoaterea acestuia de sub influenta instinctelor caracteristice speciei canine.

Pentru a inregistra rezultate rapide in dresajul cainelui vostru este necesar sa respectati anumite reguli. In randurile urmatoare, voi prezenta cateva sfaturi, pe care daca le ve-ti urma veti inregistra rezultate deosebite in dresajul cainelui vostru:

* In relatiile cu cainele, trebuie sa se porneasca de la ideea ca se lucreaza cu o fiinta vie si nu cu un mecanism ;

* Nu orice caine poate invata aceleasi lucruri pe care un altul le poate executa la perfectie ;

* Scopul dresajului este de a educa si de a invata cainele sa se comporte adecvat in functie de situatie, de a-si ajuta stapanul cu devotament si daruire si nu de a-l transforma intr-un robot ;

* Sa nu se ceara de la un caine totul, fara sa i se ofere nimic in schimb ;

* Cainele trebuie recompensat prin mangaieri sau hrana de fiecare data cand a executat corect o comanda si sa fie avertizt prin comanda NU de fiecare data cand greseste ceva ;

* Pentru un dresaj corect trebuie tinut cont de particularitatile de comportament specifice fiecarui individ in parte, si adaptarea metodei de dresaj la comportamentul cainelui.

Cele mai spectaculoase rezultate se obtin atunci cand, proprietarul isi iubeste cu adevarat cainele, afectiunea aceasta fiind reciproca.

Nu trebuie sa obosim un caine cu acelas exercitiu o perioada indelungata, deoarece acesta se plictiseste si isi pierde receptivitatea, dar nici sa exageram cu un numar mai mare de 2 - 3 exercitii pe zi, repetate timp de 3 - 4 ore, cu pauze de 10 - 15 minute.