COMUNICAREA INTRE CAINI

Atunci cand doi caini se intalnesc, are loc un adevarat ritual, care cuprinde miscari ale cozii, ale urechilor, mirosirea reciproca, latraturi, maraieli, sau chiar incaierari. Cainii lup se bat mai rar intre ei, dar sunt dispusi sa se bata foarte repede cu alti caini.

Incapacitatea de a se exprima precum oamenii, printr-un limbaj articulat, este compensata de un limbaj al gesturilor, in care cainii se exprima dupa un cod constituit dintr-un ansamblu de semne, de perceptii si mirosuri care ii ajuta sa se inteleaga intre ei.

Astfel:

* urechile lasate lateral sau pe spate exprima teama sau preocuparea, urechile ridicate, atentia sau interes, urechile orientate in fata, alerta ;

* coada lasata intre picioare indica teama sau nesiguranta, buzele ridicate intr-un rictus, intimidarea ;

* maraitul, nemultumirea fata de o actiune anume, etc.

Cainele care da adesea laba fara comanda este imatur, sau nesigur pe el.

Cand este relaxat, cainele va sta cu gura deschisa corpul relaxat, pe cand atunci cand este in stare de atentie, cainele este concentrat, gura este inchisa, ochii privesc fix, corpul este incordat.

In momentul in care se pregateste de atac, cainele maraie indelung, amenintator, pe un timbru grav ce creste in intensitate o data cu cresterea gradului de excitare nervoasa, isi dezveleste dintii, iar corpul devine rigid.

Cainii maturi ii trateaza de obicei cu indiferenta pe cei tineri, de pana la 6-8 luni.

Un semn de supunere il reprezinta coada purtata intre picioare, iar daca va fi abordat direct, cainele dominat se va culca pe spate si isi va expune abdomenul, in semn de supunere.

Fata de femele, masculii nu manifesta agresivitate, lasandu-se uneori chiar alungati de acestea.

Relatia stapan-caine | Agresivitatea