RELATIA STAPAN - CAINE

Atasamentul cainelui lup fata de stapanul sau este deosebit de puternic, depasind substantial pe cel realizat intre om si diferite alte rase de caini. Din acest motiv, precum si din cauza varietatii muncilor pe care le poate executa, el este preferat fata de alte rasse de caini.

Trebuie precizat de la inceput, ca aceasta a fost o specie de haita, obisnuita sa respecte regulile comportamentale impuse de ierarhia sociala si niciodata de conduita sociala de tip uman, pe care nu are capacitatea sa o inteleaga. Cainele trebuie sa stie inca de la inceput ca stapanul sau este seful suprem, cel care are puteri absolute asupra intregului grup din care face parte si cainele. Stapanului ii revine sarcina de a recompensa sau pedepsii orice fapta a cainelui, dar cu mult discernamant, pentru a nu-i forma acestuia din urma deprinderi eronate.

La baza relatiei om-caine, trebuie sa existe un atasament foarte stabil al unuia fata de celalalt. Cainele intelege usor bunavointa omului, cand acesta il mangaie, il hraneste sau ii vorbeste pe un ton bland, supunandu-se fara efort dorintei stapanului pentru a-i fii util. Daca nu s-a format o legatura reciproca intre cei doi parteneri, intreaga coabitare risca sa fie compromisa. Astfel, nicioadata sa nu ceri de la caine mai mult decat ii poti oferii.

Atasamentul cainelui fata de stapan se face foarte repede, daca acel caine este echilibrat psihic, nu a fost traumatizat inainte de a ajunge in contact cu noul stapan.

Atitudinea viitorului stapan fata de caine, trebuie sa fie plina de bunavointa, dar ferma, cainele trebuind sa i se supuna neconditionat din dragoste si atasament si nu de frica.

Cainii trebuie educati in asa fel incat sa stie sa nu faca mizerie in casa, sa nu latre decat in situatiile care impun acest lucru, sa nu sara pe invitati, sa nu distruga mobila sau alte obiecte din casa. Pentru acest lucru este nevoie de o mare rabdare din partea stapanilor, pentru a educa corect cainele si ai forma deprinderile necesare.

Cainele este un animal extrem de jucaus. Lipsa jocului si a altor activitati de acest gen ii poate provoca tulburari de comportament, care-i pot afecta si capacitatea de combatitivitate, curiozitatea, responsabilitatea, etc.

Jocul este si o forma de intarire a atasamentului, avand un rol deosebit in relatiile dintre stapan si caine, dar nu trebuie niciodata ierarhia, cainele trebuie sa stie in permanenta ca este dator sa execute ordinele stapanului sau.

Comunicarea intre caini | Agresivitatea