INTRETINEREA CATELEI SI A CATEILOR IN TIMPUL LACTATIEI

Aceasta etapa este deosebit de importanta, deoarece are o importanta decisiva atat in ceea ce priveste cateaua cat si in viitoarea dezvoltare a puilor, care depinde de o ingrijire corespunzatoare inca de la nastere si pana la intarcare.

Dupa fatare, cateaua trebuie sa aiba un adapost uscat, bine aerat, curat, ferit de curenti si zgomote. Trebuie spalat si deparazitat cat mai des, pentru prevenirea imbolnavirii cateilor sau a catelei.

Zilnic, cateaua trebuie scoasa la plimbare, chiar daca aceasta se va impotrivii la inceput, pentru a se dezmortii si pentru ridicarea tonusului muscular. Trebuie sa fie in permanenta apa proaspata, curata, ce se va schimba foarte des.

Dupa fatare, cateaua trebuie sa beneficieze de o alimentatie deosebita, capabila sa asigure atat necesarul catelei, cat si cantitatea de lapte necesara alaptarii cateilor. Dupa fatare, catelei i se va da numai apa proaspata, urmand ca a doua zi sa i se dea lapte sau supa de carne, treptat aungandu-se la o alimantatie normala.

Inainte de a deschide ochii, cateii nu necesita ingrijiri suplimentare fata de cele ale catelei, decat daca aceasta da semne ca vrea sa abandoneze puii. Dupa ce cateii deschid ochii, incep sa auda si sa mearga, se poate trece la hranirea suplimentara, asigurarea accesului la lumina soarelui, aer si cat mai multa miscare. In acest sens, daca timpul permite, cateii se vor scoate in aer liber, progresiv, de la cateva minute, pana la o zi intreaga, daca este posibil. Important este ca locul in care stau cateii sa fie uscat, sa prezinte locuri de refugiu in caz de ploie, vant sau de arsita. Intretinerea se face alaturi de catea pana la intarcare.

In aceasta perioada se va lucra la formarea deprinderilor cateilor, deoarece, mai tarziu, corectarea se va face greoi sau chiar incomplet. Datorita vulnerabilitatii la boli, cateii vor fi supravegheati cu strictete.

Intarcarea: Procesul de separare definitiva de mama, reprezinta o perioada critica in viata catelului, care isi poate lasa amprenta asupra viitorului adult. De aceea, trebuie sa se faca progresiv, in functie de varsta, greutatea corporala si obisnuirea catelului cu hrana.

Intarcarea poate incepe la varsta de 7 saptamani, cand cateii se vor separa de mama si vor fi tinuti in locuri luminoase, fara curenti si zgomote.

Intretinerea tineretului canin